Julen 2020

PRÆDIKEN JULEEVANGELIET

 Evangeliet til juleaften handler om den højeste lykke. Det handler om Guds lykke og dermed kommer det også til at handle om vores lykke. Menneskers lykke.

Men hvad er lykke egentlig for noget? Og som svar lyder evangeliet juleaften. Det gælder Gud, som det gælder ethvert menneske, Lykken er, at være sig selv.

For gud gælder det, at han bliver sig selv juleaften. Han er GUD, men nu han bliver noget mere. Han bliver far. For mennesker gælder, at også bliver os selv, når vi modtager det lille Jesus barn.

Vi får lykke med gud. Lykke med sig selv og lykke med andre mennesker

Det kan lyder helt uoverkommeligt, at skulle være sig selv og blive lykkelig, særligt når man i forvejen måske lider i smerte og sygdom, eller måske har svært med at finde sig selv i livet.

Men det er ikke svært. Faktisk er det meget lettere end vi tror.

Far! siger du, og så sker det.

Far, som vi siger det i fader vor

Far! siger vi sammen, og så er vi os selv og lykken i gang.

Gud har fuldendt sin lykke i dag. Han bliver sig selv.  Vores far, der elsker os. Du og jeg får fuldendt vor lykke. Vi bliver os selv, med alt hvad vi er, uanset hvad der sker, så er vi elsket af Gud.

Det er kernen, essensen af juleevangeliet. Lykken har taget bolig i os. Lykken er begyndt.

Alle vil være lykkelig. I Kina vil man også gerne være lykkelig. I Kina siger et ordsprog: lykken er et godt helbred og en dårlig hukommelse. Det gælder om at være rask og god til at glemme.

Hos os, så har Juleevangeliet et helt andet forvandlende afsæt. Lykken hos os er at være god til at huske.

”Et barn er født jer!” profeterer esajas. Guds søn blev som os. Med ham finder vi lykken. en lykkelig og refærdig vej til at være os selv, med alt det vi indeholder.

Det fejrer vi og glædes over.

I aften mødes og integreres Guds og menneskers lykke. Jesus er Guds fortælling, der bliver til menneskets historie. Gud og menneske blandes sammen så tær, at vi ikke længere kan adskilles.

Derfor kan vi sige det far! og så sker det. Det vidunderlige.

Det er som at se sporløs i TV. Vi mødes og omfavner hinanden med tårer i øjnene.  Her er han så din far.  Vi har fundet ham. Vi græder hvergang. Det virker hvergang. Det er det samme med Lassie, Lassie bliver væk og kæmper sig tilbage til sin familie. Eller E. T, alt er godt. Han er glad på jorden, men så peger han mod himlen. ”E.T. phone home”.

Alt dette sker juleaften. Vi kommer hjem. Hjem til os selv.

I det lille Jeus barn, får også vi en far. Tænk at han, skal være Gud i verdenhistorien. Fortællingerne om ham skriver vores historie.

Det er Guds højeste lykke.

At være lykkelig sammen med Gud, er ikke at være lykkelig for noget.

At være lykkelig sammen med Gud, er at være sig selv. Sige far! – sammen med hans søn.

Jesus Kristus!

Gudum kirke ”Drive-in-julegudstjeneste”


Glædelig jul og godt nytår! fra os i præstegården